La Colònia de Sant Jordi celebra la ‘Fira de la Sal i Salaons’

Enguany participen nombrosos restaurants i grans chefs amb menús especials i mostres gastronòmiques amb la sal i els salaons com a ingredient principal.
La mostra es celebra el 22 i 23 d’abril a la Colònia amb un extens programa d’activitats.
La Colònia de Sant Jordi celebra el pròxim cap de setmana, dissabte 22 i diumenge 23 d’abril, una nova edició de la Fira de la Sal, que enguany passa a ser també ‘Fira de la Sal i Salaons’. Una mostra totalment renovada ideada per “descobrir i degustar sal, salaons i espècies”, segons comenta el batle de ses Salines, Bernat Roig.

Per la seva banda, la regidora de Festes i Participació Ciutadana, Fina Tur; ha explicat que la mostra manté l’essència d’edicions anteriors però és totalment diferent, ja que serà més participativa i compta amb un major nombre de expositors, restaurants participants i associacions i entitats implicades”.

Així, els assistents podran gaudir de nombroses activitats com; showcookings, mercat, vermut, xerrades, tallers, excursions, música i art “amb molt de salero al voltant d’una de les salineres més antigues del Mediterrani”.

“Sals d’aquí i sals fora... salaons i espècies d’arreu del món... durant dos dies viurem intensament els seus sabors i aromes i descobrirem tots els productes que es fan amb ells” comenta la regidora.

De banda, la coordinadora de la Fira, Magdalena Huguet, assegura que “la sal és un producte bàsic per a la nostra salut i per a la nostra gastronomia. A la Colònia de Sant Jordi tenim la sort de tenir una de les salineres més antigues del Mediterrani. Per nosaltres és una imatge indeslligable del nostre municipi. De fet el mateix nom “Ses Salines” es refereix a unes salineres que han funcionat des de fa centenars i centenars d’anys. Fer aquesta Fira també és un reivindicació de la nostra història perquè ens sentim la sal com un dels nostres productes més propers”.


Programa d’activitats

Una de les primeres activitats programades de la Fira de Sal i Salaons serà una visita guiada a la salinera de la Colònia de Sant Jordi per veure com és el procés d’extracció de la sal marina. Els visitants veuran els diferents estanys d’on s’extreu la sal i el procés que se segueix fins arribar al producte final. Després, es farà un recorregut a vorera de mar perquè els pescadors ens expliquin què és la sal de cocó, una sal que es crea als cocons de les roques i que té un gust molt especial. Aquesta visita també ha de servir a la gent per conscienciar de que aquesta sal és delicada i s’ha d’anar amb molt de compte si es vol agafar.

Mercat de sal i salaons

Una de les activitats més curioses serà el ‘Mercat de Sal i Salaons’. Ara mateix la sal i les mescles aromàtiques que es fan amb elles, s’ha convertit en un producte gourmet que ha aconseguit fer-se un lloc a les llars de les nostres Illes i és un souvenir imprescindible pels turistes que visiten la nostra zona.

En el Mercat de Sal i Salaons, el visitant trobarà molta representació de sals però no només de sal de les Illes Balears, al mercat també es podran trobar sals de l’Himalaya, de Hawai o de l’Atlàntic. Enguany una de les principals novetats que s’han inclòs són els salaons.

“La cuina de les nostres Illes està molt marcada per les conserves en sal. Ja siguin els ossos en sal que es fan a les matances, la salaó de peix, les olives, el fonoll... al Mercat volen també vendre tots tipus d’aquests salaons. A més també hi haurà la sal d’ús cosmètic. De cada vegada hi ha més cosmètics i sals de bany que es fan amb sal marina. A part de la sal i els salaons a la fira també hi haurà representació de les espècies perquè són un complement important per als salaons”, comenta Huguet.

L’horari del mercat serà dissabte de 16h a 20h i el diumenge de 10h a 18h.

Taller, xerrades i showcookings

Dissabte, a les 16h hi haurà un taller de sals de bany perquè tothom aprengui a fer-se les seves pròpies sals aromatitzades.

A les 17h, a les 18.15h i a les 19.30h hi haurà tres showcookings per demostrar les possibilitats gastronòmiques que tenen la sal i els salaons. “a la Colònia de Sant Jordi tenim la sort de tenir cuiners de gran nivell i tres d’ells ens faran aquesta demostració que de segur que serà molt interessant”.

Els cuiners són; Marta Rosselló i en Miquel Joan Lladó Vadell de Sal de Cocó i en Nofre Díaz Vidal de S’Arrosseria, respectivament.

“Entre showcooking i showcooking tendrem dues xerrades sobre la importància de la sal per al cos i per a la salut; i una sobre la història i l’economia de la sal. De quan la sal era una moneda de canvi i d’ella en surt per exemple la paraula salari”.

Salaons i vermut

Diumenge es celebraran dues xerrades. La primera, a càrrec de n’Apol·lònia de “Sa Vall”, la que fou durant molts d’anys la cuinera d’aquesta importantíssima finca de ses Salines que explicarà totes les conserves que es fa a la cuina mallorquina. Explicarà com es salen els ossos de les matances, les olives, les tàperes, el fonoll i tots els salaons que es fan.

Després un dels noms més importants a Espanya en la indústria de les salaons, en Toni Pérez d’Alma Marina. Aquesta empresa és la que abasteix de sal als principals cuineres d’Espanya i Europa. Ell parlarà de les “gildes” que es serveixen amb l’aperitiu i de totes les novetats que hi ha al voltant dels salaons.

Després d’aquestes dues xerrades es farà un gran vermut amb “gildes” acompanyat de música amb directe. A més, una performance demostrarà com la sal és una gran font d’inspiració artística.

Música

La música també serà una protagonista al marc de la Fira de Sal i Salaons.

Dissabte hi haurà tres concerts: Tiu, Marino Marini i La Vereda.

Diumenge, el grup Mica i Nico, animaran un vermut que serà un bon inici per després anar a dinar als restaurants de la Colònia que han preparat menús especials per a aquests dies.

Propostes gastronòmiques

Els restaurants han preparat uns menús molt atractius per aquests dies. Tenien el repte de fer uns menús on els protagonistes fossin la sal i els salaons i han presentat unes propostes molt completes. Es podran degustar des d’ossos de matances a exquisideses molt conceptuals “hi ha propostes per a tots els gustos”.

Finalment, la presidenta de la Junta de Districte, Ana Peralta, també ha convidat a tots els mallorquins a participar de les festes de Sant Jordi 2017, que compten també amb un programa d’actes “ben complet que es poden compaginar perfectament amb les activitats de la Fira de Sal”. “Un cap de setmana d’allò més intens i complet, en que conjugarem gastronomia tradicional, cultura, música, oci i entreteniment”.

També recordar que un dels actes programats dins les festes de Sant Jordi és el mercat outlet d’estiu, on els visitants podran trobar roba, sabates i complements a preus inigualables.
Bookmark and Share

Documents de descàrrega i enllaços

  • Ajuntament de Ses Salines. Tots els drets reservats
  • Adreça: Plaça Major, 1 - 07640
  • CIF: P0705900I
  • Telèfon: (+34) 971 649 117
  • Fax: (+34)971649454
  • Horari general de registre a l'Ajuntament: Dies feiners: de 8 a 14.30 h, dissabtes de 8 a 13.15 h.
  • Centre Cívic: Dies feiners de 8 a 14 hores. Temporada estiu, dissabtes de 9 a 13 h.
  • XHTML
  • WAI
  • CSS