Navegació púnica per reivindicar el diàleg interculturalº
Avui s’ha presentat la I Regata Púnica de Mallorca que unirà els illots «púnics» de Sa Galera (Palma) i Na Guardis (Ses Salines) recreant la ruta que els fenicis eivissencs (els púnics ebusitans) realitzaven fa més de 2200 i amb la que l’intercanvi comercial i el cultural eren els vertaders protagonistes.
Organitzada per l’Ajuntament de Ses Salines, l’Associació d’Amics de Sa Galera, l’Associació Hotelera de la Colònia de Sant Jordi, el Club Marítim Sant Antoni de la Platja (Can Pastilla) i el Club Nàutic de Sa Ràpita amb la col·laboració de l’Agència de Turisme Balear, tendrà lloc el 21 d’abril.

Entre els seus objectius destaquen:

Reivindicar el diàleg entre cultures que la navegació va fer possible i real a l’antiguitat de la Mediterrània

Recaptar finançament per a la conservació i restauració de peces dels jaciments arqueològics de Na Guardis i de Sa Galera

Posar en valor aquest patrimoni per a la ciutadania i, també, pel turisme cultural

A n’aquesta regata «no competitiva» hi poden participar embarcacions d’entre 6 i 12 metres d’eslora. Per inscriure’s o sol·licitar informació es pot escriure al correu cmsap@cmsap.com o telefonar al 971745076.

A continuació teniu algunes de les declaracions i comentaris dels participants en la presentació als mitjans de comunicació:

Bernat Roig, Batle de Ses Salines, ha destacat que «tots mereixem conèixer el passat de la nostra terra. Noltros i tothom». Alhora ha explicat que l’Ajuntament ha declarat el 2018 com «Any fenici» i que coincidint amb l’arribada dels regatistes, es celebrarà una fira púnica d’artesania i gastronomia i un sopar de germanor entre els navegants i els veïnats. Un programa paral·lel al de les Festes de Sant Jordi i la Fira de la Sal i les salaons. A més, el proper 4 de març celebraran un campionat de fona amb la Tirada Internacional de Ses Salines.

Jorge Argüello i Ramón Martín, arqueòlegs de Sa Galera, «Sa Galera i Na Guardis tenen un valor fonamental per poder definir un moment important de la nostra història. Els usos dels illots (Na Guardis com espai comercial i Sa Galera com a santuari), la conservació de les estructures, peces i materials trobats demostren uns llaços culturals entre talaiòtics i púnics molt importants i intensos».

Pau Bonet de l’Associació Hotelera de Colònia de Sant Jordi, ha valorat molt positivament l’aposta de l’Ajuntament de Ses Salines pel triangle cultura, esport i turisme. «Des de l’Associació Hotelera duim anys defensant i perseguint el turisme que valora l’esport, la natura, el paisatge, la cultura i el patrimoni. Impulsàrem dècades enrera el Programa Mallorca Natural, refrendat pels successius ajuntaments de Ses Salines que aconseguí la Declaració de Parc Natural de Cabrera. Ens agradaria tenir un museu o centre d’interpretació digne del nostre patrimoni.»

«Tenim un diamant a Can Pastilla (Sa Galera) i l’hem de seguir recolzant. Animam a tothom que s’animi a participar!» ha conclòs Sebastià Salas, vicepresident del Club Marítim Sant Antoni de la Platja.

Cal esmentar que aquesta regata forma part dels actes internacionals de les Jornades Antiga Mediterrània que organitzen membres de l’Itinerari Cultural del Consell d’Europa, Las Ruta dels Fenicis, com Sicília, Eivissa, Mengibar, Toscana, Nàpols, Puglia, entre d’altres que es continuen afegint.

Bookmark and Share
  • Ajuntament de Ses Salines. Tots els drets reservats
  • Adreça: Plaça Major, 1 - 07640
  • CIF: P0705900I
  • Telèfon: (+34) 971 649 117
  • Fax: (+34)971649454
  • Horari general de registre a l'Ajuntament: Dies feiners: de 8 a 14.30 h, dissabtes de 8 a 13.15 h.
  • Centre Cívic: Dies feiners de 8 a 14 hores. Temporada estiu, dissabtes de 9 a 13 h.
  • XHTML
  • WAI
  • CSS